Kategorie

Niedocenione właściwości kapusty

cabbages-1551485

 

Właściwości kapusty – poznaj jej prozdrowotne działanie

Każdy z nas doskonale zna potrawy z kapusty i są one bardzo popularne na świątecznych stołach. Często zapomina się o niej w okresie letnim, gdy mamy do niej dostęp „na świeżo’’. Doskonale nadaje się do letnich surówek z dodatkiem marchewki i jabłka. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie działanie prozdrowotne posiada ta pospolita roślina. Kapusta była znana już w starożytnym Egipcie i Rzymie. Jest rośliną przystosowaną do klimatu umiarkowanego, więc bez problemu nadaje się do uprawy w naszym kraju. Potrafi znosić wiosenne przymrozki, a niskie temperatury podczas wzrostu hartują ją. Jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w 100 g jest zaledwie 30 kcal. Poznaj zdrowotne właściwości kapusty.

 

Właściwości kapusty – co zawiera?

Kapusta posiada wiele wartości odżywczych, gdyż zawiera cenny karoten oraz witaminy C, E, K i z grupy B. Pozostałe związki to między innymi sole mineralne bogate w potas, magnez, mangan, a także fosfor i wapń. Ten urozmaicony skład ukryty głównie w liściach zalecany jest w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego i chorób dróg oddechowych oraz w kamicy nerkowej. Kapusta działa leczniczo – obniża poziom cukru we krwi. Szereg działań prozdrowotnych kapusty to również utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej w żołądku, sprzyjające dobremu procesowi trawienia pokarmów.

Dzięki konsumpcji warzyw kapustowatych (kapusty, brukselki, kalafiora) zauważono zmniejszenie zachorowalności na nowotwory piersi, jelita grubego i płuc. Rośliny te zawierają związki przeciwutleniające (czyli witaminę C i E) oraz karotenoidy oraz polifenole. Doświadczenia przeprowadzone przez Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej wykazują, że te substancje chronią inne składniki żywności przed negatywnymi procesami termooksydacyjnymi. Potwierdzono takie działanie zarówno u roślin kapustowatych świeżych i poddanych obróbce termicznej. Wykazano u nich również możliwość neutralizacji reaktywnych form tlenu, które wpływają na metabolizm i starzenie się organizmów.

 

Właściwości kapusty – kuracje

Znanych jest do tej pory wiele „kapuścianych” kuracji stosowanych od wielu pokoleń. Liście stosowane są na bóle stawów i stłuczenia. Potrzebne do takiej terapii są liście wierzchnie, które należy delikatnie roztłuc oraz podgrzać (np. na kaloryferze) i następnie przyłożyć na chore miejsce. Dla lepszego rezultatu możemy obłożyć je ręcznikiem, aby utrzymać ciepło. Innym rozwiązaniem kapuścianej terapii jest sok ze świeżych liści kapusty, który pomaga w problemach związanych z głosem oraz chrypką. Do takiego soku dodajemy łyżeczkę miodu. Sam sok z kapusty stymuluje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu usprawnia proces trawienia oraz dodatkowo wzmacnia organizm witaminami i mikroelementami. Kapusta jest również doskonałym kosmetykiem, który odżywi i rozświetli naszą cerę. W okresie zimowym możemy sporządzić maseczkę z posiekanej kapusty kiszonej. Jest ona szczególnie cenna dla osób z cerą przesuszoną przez niskie temperatury.

 

 

Właściwości kapusty – jedzenie

Rośliny z rodziny kapustowatych są często niedoceniane. Wszystkie przetwory z kapusty wydają nam się ciężkostrawne dla układu pokarmowego. Często są one serwowane z tłustymi dodatkami, które przysparzają problemów. Sama kapusta nie jest kłopotliwa – dodatkowo przyspiesza trawienie, a także odbuduje naszą florę bakteryjną, co jeszcze szczególnie cenne. Liście tej rośliny wzmocnią nasz organizm szeregiem witamin i minerałów, a także mogą być stosowane w prewencji przeciwnowotworowej. Całoroczny dostęp do kapusty jest doskonałą okazją do przyrządzania różnego rodzaju zdrowych potraw.

Czy zdołaliśmy Ci doradzić?
Odwdzięcz się – teraz TY możesz pomóc!

Oceń dowolne leki, które zażywałeś.
   Twoja opinia pozwoli innym dokonać właściwego wyboru.   

KLIK!

 

 

 

 

 

 

  mgr biol. Magdalena Warach

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Porada on-line

Nasi farmaceuci odpowiedzą Ci w ciągu 24 h. Proszę zostawić wiadomość.